Άμεση κατανάλωση νερού

Οικιακή χρήση νερού

01. Μπάνιο

Η καθημερινή καθαριότητα στο σπίτι συνδέεται με κατανάλωση νερού στο μπάνιο.

1. Μπανιέρα-Ντουζιέρα: Ένα μέσο ντους μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 5 λεπτά, για κάποιον που δεν σπαταλάει πολύ χρόνο. Για κάποιους το ντους μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 30 λεπτά. Κάποιοι μπορεί να γεμίζουν τη μπανιέρα, για να συνδυάσουν το μπάνιο με χρόνο χαλάρωσης. Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται περίπου 100-170 λίτρα νερό για να γεμίσουν τη μπανιέρα.
Εκτός από τον χρόνο διάρκειας του μπάνιου, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη ροή του νερού. Εάν η ντουζιέρα έχει κεφαλή τηλεφώνου χαμηλής παροχής η παροχή νερού είναι περίπου 7.5 λίτρα το λεπτό (7,5 L/min).

2. Βρύση νιπτήρα: Ο όγκος του νερού που χρησιμοποιείται είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο που η βρύση είναι ανοιχτή.

Οι βασικές χρήσεις της βρύσης του μπάνιου περιλαμβάνουν:
– το βούρτσισμα των δοντιών
– το πλύσιμο του προσώπου και των χεριών

3. Καζανάκι τουαλέτας: Το καζανάκι της τουαλέτας αποτελεί το 30% της κύριας κατανάλωσης νερού μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με διεθνή δεδομένα. Τα παλαιότερου τύπου καζανάκια η κατανάλωση είναι περίπου 6 με 12 λίτρα ανά χρήση. Υπάρχουν ακόμη τα νέου τύπου καζανάκια διπλής ροής που δίνουν την επιλογή να χρησιμοποιηθούν μόνο 3 λίτρα νερό όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον χρήστη, δηλαδή στην κένωση υγρών αποβλήτων και 6 λίτρα στην κένωση στερεών αποβλήτων.

02. Κουζίνα

Καθημερινά η χρήση της βρύσης της κουζίνας είναι συνεχής. Ανοίγουμε τη βρύση για να πλύνουμε τα χέρια μας, να πιούμε τρεχούμενο νερό αλλά και για αν πλύνουμε τα λαχανικά/φρούτα, να μαγειρέψουμε και στη συνέχεια να πλύνουμε τα σκεύη και τα πιάτα που χρησιμοποιήσαμε.
Η χρήση αυτή μπορεί να σημαίνει κατανάλωση από 5 έως 15 L/min περίπου.

1. Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Κάποιοι πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό βρύσης. Άλλοι χρησιμοποιούν λεκάνη με νερό.
2. Πλύσιμο πιάτων. Κάποιοι χρησιμοποιούν πλυντήριο πιάτων και κάποιοι άλλοι πλένουν τα πιάτα τους στο χέρι. Υπολογίζεται ότι για να πλυθούν δώδεκα πιάτα χρειάζονται περίπου 45.43 λίτρα νερό. Ο αριθμός των μελών της οικογένειας, ο χρόνος και η συχνότητα του πλυσίματος πιάτων επηρεάζει την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται καθημερινά. Ακόμα και ο τύπος πλυντηρίου επηρεάζει την ποσότητα του νερού που καταναλώνουμε. Οι πιο σύγχρονες συσκευές μπορεί να εξοικονομήσουν αρκετό νερό, φτάνοντας να έχουν κύκλο πλύσης περίπου 13.25 L/κύκλο πλύσης.

03. Πλύσιμο ρούχων

Ακόμη ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωσης του νερού για οικιακή χρήση αποτελεί το πλύσιμο των ρούχων. Τα οικιακά πλυντήρια ρούχων κυριαρχούν σε σχέση με το πλύσιμο στο χέρι. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθά στην εξοικονόμηση νερού καθώς τα σύγχρονα πλυντήρια χρειάζονται περίπου 49 λίτρα νερού για κάθε κύκλο πλύσης, ενώ τα παλαιού τύπου χρειάζονται περίπου 150 λίτρα νερού.

Εξωτερική χρήση

01. Πότισμα κήπου

Βάσει μελετών μια έκταση 90 περίπου τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται περίπου 475 λίτρα νερό για να ποτιστεί και να διατηρηθεί γκαζόν πάχους 2.5 πόντων. Σε περιόδους ξηρασίας ένα δέντρο χρειάζεται περίπου 50 λίτρα νερό.

02. Πλύσιμο αυτοκινήτου

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας μπορεί να σημαίνει υψηλή κατανάλωση νερού. Το πλύσιμο στο σπίτι με ένα λάστιχο χωρίς κεφαλή για δημιουργία πίεσης μπορεί να σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε περίπου 250 λίτρα νερό σε κάθε πλύσιμο.  Αντίθετα, τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων και τα self service πλυντήρια αυτοκινήτων χρειάζονται περίπου 115 λίτρα και 55 λίτρα νερού αντίστοιχα.

Διαρροή νερού στο σπίτι

Διαρροή νερού στο σπίτι είναι μια βρύση που στάζει ή η ένα καζανάκι που τρέχει. Μία βρύση που στάζει, μπορεί να σπαταλήσει έως και 1 L/hr, το οποίο ισούται με το να γεμίσει μία μπανιέρα νερό την εβδομάδα. Ένα καζανάκι το οποίο έχει διαρροή, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 λίτρα νερό που χάνεται κάθε μέρα.