Έμμεση κατανάλωση νερού

01. Κατανάλωση καυσίμου

Οι καθημερινές μετακινήσεις μας απαιτούν τη χρήση καυσίμων. Τα καύσιμα για να παραχθούν χρειάζονται μία ποσότητα νερού να καταναλωθεί κατά τη διαδικασία εξόρυξης, επεξεργασίας και μεταφοράς τους στον τελικό καταναλωτή. Κάθε καύσιμο έχει το δικό του υδατικό αποτύπωμα.

02. Ηλεκτρική ενέργεια

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται κάθε χώρα προέρχεται από διαφορετικές πηγές. Βάσει ερευνών για κάθε κάτοικο στην Ελλάδα κατά μέσο όρο απαιτείται 13.62 L νερού την ημέρα για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

03. Αγοραστικές συνήθειες (εκτός τροφίμων)

Κάθε προϊόν που έχει βιομηχανική προέλευση (π.χ. ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρονικά, αυτοκίνητα, παιχνίδια, έπιπλα) έχει το δικό του υδατικό αποτύπωμα, το οποίο προστίθεται στο δικό μας με βάση τη συχνότητα και το μέγεθος των αγορών μας. Ένας μέσος αγοραστής καταναλώνει 600 λίτρα νερού την ημέρα μέσω των αγορών του.
Γνωρίζεις πόσα λίτρα νερού απαιτούνται για την παραγωγή των αγαπημένων σου προϊόντων;

04. Ανακύκλωση

Εάν κάνουμε ανακύκλωση ή χρησιμοποιούμε προϊόντα  προερχόμενα από ανακύκλωση, έμμεσα μειώνουμε την κατανάλωση νερού που απαιτείται.

05. Διατροφικές συνήθειες

Κάθε προϊόν διατροφής έχει το δικό του υδατικό αποτύπωμα. Επομένως, οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την κατανάλωση νερού που μας αντιστοιχεί. Ειδικά η παραγωγή τροφίμων εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος ή εκτός εποχής απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και άλλων πόρων. Ενδεικτικά η παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί την κατανάλωση 15.000 λίτρων νερού.

Γνωρίζεις ποιο είναι το υδατικό αποτύπωμα των αγαπημένων σου τροφών;